tiistai 30. lokakuuta 2012

Hernekeitto

- neljälle
- valmistusaika noin 1,5 - 2 h

Ainekset:

- 2 l vettä
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 1 tl timjamia
- 1 tl suolaa
- 0,5 tl mustapippurirouhetta
- 100g keittokinkkua
- 4 dl kuivattuja herneitä

Valmistusohjeet:

Laita herneet likoamaan huoneenlämpöön edellisenä iltana. Anna niiden liota yön yli.
Pilko sipuli ja kuutioi porkkana. Pane hernekattila hellalle ja anna kiehua. Kuori vaahto pinnalta. Lisää kasvikset ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä tunnista puoleentoista tuntia, kunnesherneet ovat täysin kypsiä. Suikaloi keittokinkku ja lisää se keittoon. Kiehauta keitto vielä kerran.

Vinkki: Jos väsyttää, osta kaupasta iso tölkki valmishernekeittoa ja lämmitä kattilalla. Niinkin voi arjessa toisinaan tehdä ihan hyvällä omallatunnolla.

maanantai 29. lokakuuta 2012

Helppo kanapasta

- kuudelle
- valmistusaika noin 20 min

Ainekset:

- 4 dl perhospastaa
- 450 g maustamattomia broilerisuikaleita
- 2,5 dl Creme Bonjour Cuisine valkosipuli & yrtit -seosta
- 1 punainen paprika
- 1 sipuli
- 1 tl mustapippurirouhetta
- halutessasi suolaa

Valmistusohjeet:

Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko sipuli silpuksi ja kuullota se öljyssä paistinpannulla. Lisää kana ja hetken pääst myös kuutioitu paprika. Paista, kunnes kanat ovat kypsiä. Lisää joukkoon Creme Bonjour ja mausteet. Sekoita tasaiseksi ja anna lämmetä muutama minuutti. Lisää lopuksi pannulle keitetty pasta ja sekoita se kastikkeen joukkoon.

Ihanan helppo, nopea ja täyteläinen ruoka, jota voit halutessasi tuunata vielä esim. sinihomejuustolla tai vuohenjuustolla. Tämänkin reseptin olen bongannut alun perin Kotikokista.

Yhdessä annoksessa on noin 320 kaloria.

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Italianpata

- kuudelle
- valmistusaika noin 30 minuuttia

Ainekset:

-  1 sipuli
-  400 g naudanjauhelihaa
- 1 valkosipulin kynsi
- 2 tölkkiä tomaattimurskaa
- 1 pieni purkki (35 g ) tomaattipyreetä
- 2 tl kuivattua oreganoa
- 2 tl kuivattua basilikaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 1 lihaliemikuutio
-  2 dl vettä
- 2 dl tummaa lyhyttä spagettia
- 200 g herne-maissi-paprika -pakastetta

Valmistusohjeet:

Kuullota paksupohjaisessa kattilassa sipuli ja ruskista jauheliha. Lisää valkosipuli, tomaattimurska, tomaattipyree, mausteet ja lihaliemikuutio. Anna kiehua 10 minuuttia. Lisää sekaan vesi ja spagetti ja keittele kunnes spagetti on kypsynyt. Laita mukaan herne-maissi-paprikaseos ja kiehauta.

Yhdessä annoksessa on noin 350 kcal.

Nappasin ohjeen täältä

Täytetyt letut

- neljälle (2 lettua/ruokailija)
- valmistusaika noin tunti

Ainekset:

Letut:
- 5 dl rasvatonta maitoa
- 2 munaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- margariinia tai voita paistamiseen

Täyte:

- 1 dl riisiä
- 1 sipuli
- 400g nautajauhelihaa
- 1 pussi Burrito Spice Mix -mausteseosta
- 150g juustoraastetta
- halutessasi suolaa ja mustapippurirouhetta noin 1 tl kumpaakin

Valmistusohjeet:

Aloita laittamalla riisi kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Sen jälkeen valmista letut seuraavasti:

Kaada maito kulhoon ja vispaa sekaan kananmunat ja jauho. Lisää suola.
Anna taikinan turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Sen jälkeen paista letut (8 kpl) margariinissa tai voissa.

Pilko sipuli ja ruskista se jauhelihan kanssa pannulla. Sekoita jauhelihan joukkoon kypsä riisi ja mausteet.

Lusikoi täytettä lettujen keskelle ja kääri letut rullalle. Aseta letturullat uunipellille leivinpaperin päälle tai isoon uunivuokaan. Ripottele kääröjen päälle juustoraastetta ja paista uunissa 175 asteessa kunnes juusto on sulanut.

Yhdessä letussa on noin 300 kcal.

Ohjeen pohjana tämä resepti, jota olen hieman muokannut.

maanantai 22. lokakuuta 2012

Kinkkukiusaus

- kuudelle, eli jää vähän tähteeksi/pakkaseen/evääksi
- valmistusaika noin 1 h 40 min

Ainekset:

- 1 kg peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
- n. 300 g kinkkusuikaleita
- 4 dl ruokakermaa (valitse itse miten rasvaisen vaihtoehdon haluat)
- 2 tl suolaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
- margariinia voiteluun


Valmistusohjeet:

- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele iso uunivuoka margariinilla. Kumoa siihen puolet peruna-sipulisekoituksesta. Levitä sen jälkeen tasaisesti kinkkusuikaleet ja suikaleiden päälle loput perina-sipulisekoituksesta. Kaada ruokakerma kannuun tai pieneen kulhoon ja sekoita sen joukkoon suola ja mustapippuri. Sekoita. Kaada seos tasaisesti vuokaan kiusausainesten päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin 1h 30min.

Yhdessä annoksessa on noin 300 kcal (riippuen kinkkusuikaleiden ja ruokakerman rasvaprosentista). Laskelmassa on käytetty "keskivertorasvaisia" vaihtoehtoja.

Pizza

- neljälle
- voit valmistaa joko "pikaversion" valmiista pizzapohja-aineksesta tai tehdä takinan itse (ei ole kovin työläs sekään)
- tämä esimerkkipizza on hyvin yksinkertainen, eli uppoaa esimerkiksi nirsommallekin lapselle, mutta maistuu myös aikuiselle. Peruspohjan päälle voit tietenkin heitellä melkeinpä mitä vaan täytteitä ja kuorruttaa komeuden juustolla.

Ainekset:

POHJA:

- 1 pkt Sunnuntai Ruispizzamix
TAI
- 2 dl vettä
- 30g hiivaa
- 0,5 tl suolaa
- 2 rkl öljyä
- 4-5 dl vehnäjauhoa

TÄYTE:

- 2 prk tomaattipyreetä
- 300g kinkkusuikaleita
- 16 viipaletta meetwurstia
- 150g juustoraastetta

Valmistusohjeet:

Valmista pohja joko paketin ohjeen tai seuraavasti:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Anna taikinan nousta hetki.

Molemmista taikinavaihtoehdoista tulee pohja yhteen uuninpellilliseen. Kauli taikina ohueksi leivinpaperin päällä ja aseta se pellille.

Levitä pohjalle tomaattimurska ja kourallinen juustoraastetta. Lisää halutessasi kuivattua basilikaa ja oreganoa. Tämän jälkeen lado päälle muut täytteet ja niiden päälle loppu juustoraaste.
Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.

Perinteinen jauhelihakastike ja keitetyt perunat

- neljälle
- valmistusaika noin 45 min

Ainekset:

- 1 rkl öljyä
- 1 sipuli
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 300-400 g jauhelihaa (sika-nautaa jos haluat rasvaisemman, nautaa jos haluat vähärasvaisen)
- n. 5 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio
- 2 tl timjamia
- 1 tl mustapippurirouhetta

- perunoita 

Valmistusohjeet:

Aloita ruoanlaitto laittamalla kuoriperunat kiehumaan. 
Ruskista sen jälkeen paistinpannulla öljyssä sipuli. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta jauheliha timjamilla ja mustapippurirouheella. Lisää sekaan vehnäjauhot ja anna niidenkin hieman ruskistua. Kaada päälle vesi (n. 5 dl mutta itse lorotan suoraan hanasta sopivan määrän) ja sekoita. Mausta vielä lihaliemikuutiolla ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lihaliemikuution ansiosta suolaa ei yleensä tarvita, mutta voit lisätä sitäkin, jos haluat.

Yhdessä annoksessa (2 perunan kanssa) on noin 300 kcal.