Tämä ohje on taas sarjassamme puolivalmisteita pelkäämättömille. Itse en koskaan laita lasagnea tai lasagnetta alusta asti, vaan turvaudun aina puolivalmisteisiin. Ehkä sitten isompana :).
- neljälle tosinälkäiselle, kuudelle normaalinälkäiselle
- valmistusaika noin 50 min
Ainekset:
- 1 paketti lasagnetteaineksia (itse käytän Knorrin täysjyvälasagnettea)
- 500g naudanjauhelihaa
- 3 dl maitoa
- 6 dl vettä
- margariinia voiteluun
- halutessasi juustoraastetta
Valmistusohjeet:
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele isohko uunivuoka margariinilla ja kumoa paketista pastapalat siihen. Ruskista isolla pannulla jauheliha. Lisää paketin mausteseos, maito ja vesi. Anna kiehua pari minuuttia. Kaada kastike vuokaan pastapalojen päälle. Raasta halutessasi pinnalle juustoa. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia.
Tavoitteenani on tehdä oman perheeni arkiruokailu mahdollisimman helpoksi. Avuksi kehitin tämän viiden viikon kiertävän ruokalistan. Blogista löydät kiertävän listan lisäksi helposti kaikkien listalla olevien ruokien valmistusohjeet sekä viikoittaiset ostoslistat, joihin on kirjattu kullakin viikolla ruokiin tarvittavat raaka-aineet. Päälinjana on helppo ja maukas kotiruoka kiireiselle perheelle. Perheessä on kala-allergiaa, siksi kalaruoat puuttuvat.
torstai 8. marraskuuta 2012
tiistai 6. marraskuuta 2012
Karjalanpaisti ja makea makaronilaatikko
- kuudelle
- valmistusaika: noin 3 tuntia (Nopeammin sujuu, jos valmistat paistin edellisenä iltana ja vain lämmität sen ruokailua varten. Yhtä hyvin voit siirtää tämän ruoan viikonloppuun, jos silloin on enemmän aikaa ruoanlaittoon.)
Karjalanpaisti:
Ainekset:
- 700g - 1kg karjalanpaistilihaa
- 2-3 tl suolaa
- 2 sipulia
- 2 porkkanaa
- 10 pippuria
- vettä
Valmistusohjeet:
Huuhtele lihat ja laita ne isoon uunivuokaan. Pilko porkkanat noin 2-3 cm pätkiksi ja lohko sipulit isoiksi lohkoiksi. Laita porkkanat, sipulit, suola ja pippurit pataan. Laske lopuksi pataan vettä sen verran, että lihat peittyvät. Kypsennä 200 asteessa noin 3 tuntia. Loppuvaiheessa kannattaa peittää pata kannella tai foliolla.
Makea makaronilaatikko
(perinteinen karjalanpaistin kaveri)
Ainekset:
- 400 g makaronia
- 5 dl maitoa
- 2 munaa
- 1 tl suolaa
- 1-2 tl sokeria
- 1 tl mustapippurirouhetta
- margariinia voiteluun
Valmistusohjeet:
Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele uunivuoka margariinilla. Kumoa makaronit vuokaan. Tee munamaito ja sekoita siihen myös mausteet. Kaada munamaito makaronien päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Halutessasi voit lisätä laatikkoon myös yhden sipulin silputtuna.
- valmistusaika: noin 3 tuntia (Nopeammin sujuu, jos valmistat paistin edellisenä iltana ja vain lämmität sen ruokailua varten. Yhtä hyvin voit siirtää tämän ruoan viikonloppuun, jos silloin on enemmän aikaa ruoanlaittoon.)
Karjalanpaisti:
Ainekset:
- 700g - 1kg karjalanpaistilihaa
- 2-3 tl suolaa
- 2 sipulia
- 2 porkkanaa
- 10 pippuria
- vettä
Valmistusohjeet:
Huuhtele lihat ja laita ne isoon uunivuokaan. Pilko porkkanat noin 2-3 cm pätkiksi ja lohko sipulit isoiksi lohkoiksi. Laita porkkanat, sipulit, suola ja pippurit pataan. Laske lopuksi pataan vettä sen verran, että lihat peittyvät. Kypsennä 200 asteessa noin 3 tuntia. Loppuvaiheessa kannattaa peittää pata kannella tai foliolla.
Makea makaronilaatikko
(perinteinen karjalanpaistin kaveri)
Ainekset:
- 400 g makaronia
- 5 dl maitoa
- 2 munaa
- 1 tl suolaa
- 1-2 tl sokeria
- 1 tl mustapippurirouhetta
- margariinia voiteluun
Valmistusohjeet:
Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele uunivuoka margariinilla. Kumoa makaronit vuokaan. Tee munamaito ja sekoita siihen myös mausteet. Kaada munamaito makaronien päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Halutessasi voit lisätä laatikkoon myös yhden sipulin silputtuna.
Maksalaatikko
Helppo, ruuhkavuosiaan elävän versio:
- osta kaupasta tarvittava määrä einesmaksalaatikkoa, lämmitä ja nauti
Vähän työläämpi versio:
- noin neljälle
- valmistusaika n. 1 h 40 min.
Ainekset:
- 1,5 dl puuroriisiä
- 5 dl vettä
- 0,5 tl suolaa
- 5 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- 1 muna
- 2 rkl margariinia
- 2 sipulia
- 0,5 dl siirappia
- 0,5 tl valkopippuria
- 0,5 tl inkivääriä
- 1 tl meiramia
- 1 dl rusinoita
- 300 g jauhettua maksaa
Valmistusohjeet:
Lisää puuroriisit suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja hauduta riisi kypsäksi (noin 20 min).
Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota silppu kevyesti margariinissa. lisää riisien joukkoon kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi, vellimäisen löysäksi seokseksi. Kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa reilu tunti.
(Ohje on poimittu Marttojen Penninvenyttäjän keittokirjasta)
- osta kaupasta tarvittava määrä einesmaksalaatikkoa, lämmitä ja nauti
Vähän työläämpi versio:
- noin neljälle
- valmistusaika n. 1 h 40 min.
Ainekset:
- 1,5 dl puuroriisiä
- 5 dl vettä
- 0,5 tl suolaa
- 5 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- 1 muna
- 2 rkl margariinia
- 2 sipulia
- 0,5 dl siirappia
- 0,5 tl valkopippuria
- 0,5 tl inkivääriä
- 1 tl meiramia
- 1 dl rusinoita
- 300 g jauhettua maksaa
Valmistusohjeet:
Lisää puuroriisit suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja hauduta riisi kypsäksi (noin 20 min).
Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota silppu kevyesti margariinissa. lisää riisien joukkoon kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi, vellimäisen löysäksi seokseksi. Kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa reilu tunti.
(Ohje on poimittu Marttojen Penninvenyttäjän keittokirjasta)
sunnuntai 4. marraskuuta 2012
Nakkikasviskiusaus
- kuudelle
- valmistusaika noin 1 h 40 min
Ainekset:
- 500g perunasipulisekoitusta (pakaste)
- 450 g porkkana-kukkakaali-parsakaali -sekoitusta (pakaste)
- 400 g nakkeja
- 2,5 dl ruokakermaa
- 1 dl maitoa
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 valkosipulinkynsi
- halutessasi juustoraastetta noin 150 g
- margariinia voiteluun
Valmistusohjeet:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele iso uunivuoka. Viipaloi nakit. Sekoita isossa kulhossa keskenään perunasipulisekoitus, porkkana-kukkakaali-parsakaali -sekoitus ja nakit (sekä juustoraaste, jos käytät sitä). Kumoa ne uunivuokaan. Sekoita toisessa astiassa ruokakerma, maito, pippuri, suola ja valkosipuli. Kaada liemi vuokaan ainesten päälle. Paista 200 asteessa noin 1h 30min.
- valmistusaika noin 1 h 40 min
Ainekset:
- 500g perunasipulisekoitusta (pakaste)
- 450 g porkkana-kukkakaali-parsakaali -sekoitusta (pakaste)
- 400 g nakkeja
- 2,5 dl ruokakermaa
- 1 dl maitoa
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 valkosipulinkynsi
- halutessasi juustoraastetta noin 150 g
- margariinia voiteluun
Valmistusohjeet:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele iso uunivuoka. Viipaloi nakit. Sekoita isossa kulhossa keskenään perunasipulisekoitus, porkkana-kukkakaali-parsakaali -sekoitus ja nakit (sekä juustoraaste, jos käytät sitä). Kumoa ne uunivuokaan. Sekoita toisessa astiassa ruokakerma, maito, pippuri, suola ja valkosipuli. Kaada liemi vuokaan ainesten päälle. Paista 200 asteessa noin 1h 30min.
perjantai 2. marraskuuta 2012
Värikäs homejuusto-broilerivuoka
- kuudelle
- valmistusaika noin 1 h 40 min
Ainekset:
- 1 kg peruna-juuressekoitusta (pakaste)
- 350 g hunajamarinoituja broilerisuikaleita
- 150 g murennettua sinihomejuustoa
- 2,5 dl ruokakermaa
- 1 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- margariinia tai öljyä voiteluun
Valmistusohjeet:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele iso uunivuoka margariinilla tai öljyllä. Sekoita isossa kulhossa peruna-juuressekoitus, broilersuikaleet ja homejuustomurut ja kumoa seos uunivuokaan. Sekoita ruokakerma, maito ja suola keskenään ja kaada seos vuokaan muiden ainesten päälle. Pasita 200 asteessa noin 1 h 30 min. Tarkista kypsyys broilerin perusteella.
- valmistusaika noin 1 h 40 min
Ainekset:
- 1 kg peruna-juuressekoitusta (pakaste)
- 350 g hunajamarinoituja broilerisuikaleita
- 150 g murennettua sinihomejuustoa
- 2,5 dl ruokakermaa
- 1 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- margariinia tai öljyä voiteluun
Valmistusohjeet:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele iso uunivuoka margariinilla tai öljyllä. Sekoita isossa kulhossa peruna-juuressekoitus, broilersuikaleet ja homejuustomurut ja kumoa seos uunivuokaan. Sekoita ruokakerma, maito ja suola keskenään ja kaada seos vuokaan muiden ainesten päälle. Pasita 200 asteessa noin 1 h 30 min. Tarkista kypsyys broilerin perusteella.
Ranskalaiset lihapullilla ja/tai nakeilla
- neljälle
- valmistusaika riippuu siitä, teetkö lihapullat itse vai käytätkö eineksiä
Tämän ruoan voi hyvin valmistaa eineksistäkin. Itse käytän niitä säännöllisesti ja häpeilemättä. Toisinaan juuri viikonloppuisin voi olla niin paljon tekemistä ja menoja, että nopeasti lämmitettävä ruoka on helpotus koko perheelle. Lihapullat on toki helppo valmistaa itsekin, ja ne ovat yleensä einespyöryköitä maukkaampia. Lihapullien lisäksi voit samalla pellillä lämmittää halutessasi myös muutaman pilkotun nakin.
Ainekset:
- 1 pussi ranskanperunoita pakastealtaasta (n. 500 g.)
- 1 paketti eineslihapullia (n. 400 g)
(- 1 paketti nakkeja) (n. 10 kpl)
Tai ainekset lihapullataikinaan:
- 400g jauhelihaa (nauta tai sika-nauta, kumpi tahansa sopii)
- 1 dl korppujauhoja TAI 3 viipaletta vaaleaa leipää
- 2 dl vettä tai lihalientä
- 1 sipuli
- 1 muna
- 1,5 tl suolaa
- valkopippuria
- mustapippuria
(1-3 valkosipulinkynttä)
Valmistusohjeet:
Lihapullat:
Anna korppujauhojen tai leivän turvota nesteessä isossa kulhossa 5-10 minuuttia. Lisää kulhoon hienonnettu sipuli, muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
Jaa lihapullataikina kahteen osaan ja muodosta niistä tangot. Jaa kumpikin tanko noin 10-12 pyörykäksi. Kypsennä joko paistamalla paistinpannulla rasvassa.
Voit myös kypsentää pyörykät uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia. Se onnistuu samalla pellillä ranskalaisten (ja nakkien) kanssa. Kannattaa laittaa pyörykät pellin siihen päätyyn, jonka laitat syvemmälle uuniin.
Jos valmistat eineksistä:
Kumoa ranskalaiset ja lihapullat (sekä nakit) leivinpaperilla vuoratulle syvälle uuninpellille. Kypsennä uunissa ranskanperunapakkauksen ohjeen mukaan.
Halutessasi voit maustaa ranskalaiset ranskanperunamausteella.
Tarjoa runsaan vihersalaatin kera.
HUOM! Tätä lihapullataikinaa voit käyttää yhtä hyvin myös lihamurekkeen tai jauhelihapihvien valmistukseen. Pihvejä voit valmistaa muotoilemalla takikinasta kahdeksan pihviä, jotka paistat pannulla tai uunissa leivinpaperilla 225 asteessa 15-20 minuuttia. Mureketta tehdessäsi muotoile taikina kostutetuin käsin tangoksi uunivuokaan. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.
- valmistusaika riippuu siitä, teetkö lihapullat itse vai käytätkö eineksiä
Tämän ruoan voi hyvin valmistaa eineksistäkin. Itse käytän niitä säännöllisesti ja häpeilemättä. Toisinaan juuri viikonloppuisin voi olla niin paljon tekemistä ja menoja, että nopeasti lämmitettävä ruoka on helpotus koko perheelle. Lihapullat on toki helppo valmistaa itsekin, ja ne ovat yleensä einespyöryköitä maukkaampia. Lihapullien lisäksi voit samalla pellillä lämmittää halutessasi myös muutaman pilkotun nakin.
Ainekset:
- 1 pussi ranskanperunoita pakastealtaasta (n. 500 g.)
- 1 paketti eineslihapullia (n. 400 g)
(- 1 paketti nakkeja) (n. 10 kpl)
Tai ainekset lihapullataikinaan:
- 400g jauhelihaa (nauta tai sika-nauta, kumpi tahansa sopii)
- 1 dl korppujauhoja TAI 3 viipaletta vaaleaa leipää
- 2 dl vettä tai lihalientä
- 1 sipuli
- 1 muna
- 1,5 tl suolaa
- valkopippuria
- mustapippuria
(1-3 valkosipulinkynttä)
Valmistusohjeet:
Lihapullat:
Anna korppujauhojen tai leivän turvota nesteessä isossa kulhossa 5-10 minuuttia. Lisää kulhoon hienonnettu sipuli, muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
Jaa lihapullataikina kahteen osaan ja muodosta niistä tangot. Jaa kumpikin tanko noin 10-12 pyörykäksi. Kypsennä joko paistamalla paistinpannulla rasvassa.
Voit myös kypsentää pyörykät uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia. Se onnistuu samalla pellillä ranskalaisten (ja nakkien) kanssa. Kannattaa laittaa pyörykät pellin siihen päätyyn, jonka laitat syvemmälle uuniin.
Jos valmistat eineksistä:
Kumoa ranskalaiset ja lihapullat (sekä nakit) leivinpaperilla vuoratulle syvälle uuninpellille. Kypsennä uunissa ranskanperunapakkauksen ohjeen mukaan.
Halutessasi voit maustaa ranskalaiset ranskanperunamausteella.
Tarjoa runsaan vihersalaatin kera.
HUOM! Tätä lihapullataikinaa voit käyttää yhtä hyvin myös lihamurekkeen tai jauhelihapihvien valmistukseen. Pihvejä voit valmistaa muotoilemalla takikinasta kahdeksan pihviä, jotka paistat pannulla tai uunissa leivinpaperilla 225 asteessa 15-20 minuuttia. Mureketta tehdessäsi muotoile taikina kostutetuin käsin tangoksi uunivuokaan. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.
torstai 1. marraskuuta 2012
Naudanlihakastike ja perunat
- neljälle
- valmistusaika noin tunti.
Ainekset:
- perunoita ruokailijoiden määrän mukaan
- 2 rkl margariinia tai öljyä
- 1 sipuli
- 400 g naudanlihasuikaleita
- 3 tl vehnäjauhoja
- 1 lihaliemikuutio
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
Valmistusohjeet:
Laita perunat kattilaan kiehumaan ja anna niiden kiehua sillä aikaa, kun valmistat kastikkeen.
Silppua sipuli ja kuullota se pannulla rasvassa. Lisää naudanlihasuikaleet ja ruskista hyvin.
Kumoa sipuli ja lihat kattilaan odottamaan.
Sulata pannulla margariini ja ruskista siinä vehnäjauhot. Lisää vesi ja sekoita hyvin, ettei kastikkeeseen jää paakkuja. Lisää lihaliemikuutio. Sen jälkeen kaada kastike kattilaan lihojen päälle. Lisää vielä ripaus suolaa ja pippuria. Anna kastikkeen hautua vähintään 45 minuuttia miedolla lämmöllä.
- valmistusaika noin tunti.
Ainekset:
- perunoita ruokailijoiden määrän mukaan
- 2 rkl margariinia tai öljyä
- 1 sipuli
- 400 g naudanlihasuikaleita
- 3 tl vehnäjauhoja
- 1 lihaliemikuutio
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
Valmistusohjeet:
Laita perunat kattilaan kiehumaan ja anna niiden kiehua sillä aikaa, kun valmistat kastikkeen.
Silppua sipuli ja kuullota se pannulla rasvassa. Lisää naudanlihasuikaleet ja ruskista hyvin.
Kumoa sipuli ja lihat kattilaan odottamaan.
Sulata pannulla margariini ja ruskista siinä vehnäjauhot. Lisää vesi ja sekoita hyvin, ettei kastikkeeseen jää paakkuja. Lisää lihaliemikuutio. Sen jälkeen kaada kastike kattilaan lihojen päälle. Lisää vielä ripaus suolaa ja pippuria. Anna kastikkeen hautua vähintään 45 minuuttia miedolla lämmöllä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)